ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AL-İ İMRAN

11

كَدَأْبِ آلِ فِرْعَوْنَ وَالَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ كَذَّبُواْ بِآيَاتِنَا فَأَخَذَهُمُ اللّهُ بِذُنُوبِهِمْ وَاللّهُ شَدِيدُ الْعِقَابِ

 

11. Tıpkı Firavun hanedanının ve onlardan öncekilerin gidişi gibi. Onlar ayetlerimizi yalanladılar da, Allah da günahlarından dolayı onları yakalayıverdi. Allah'ın azabı çok çetindir.

 

"De'b (mealde: gidiş)": Adet ve durum demektir. Kişi çalışıp çabaladığı takdirde onun bu durumunu ifade etmek üzere bu kökten gelen kelimeler kullanılır. Deve binicisi tarafından yorulacak olursa yine bu kelime kullanılır. Gece ve gündüze de "ed-daiban" adı verilir. (Çünkü adetleri üzere sürekli olarak devam eder, giderler). Ebu Hatim der ki: Ben Yakub'un "Gidişi gibi" kelimesini hemzeyi üstün olarak okuduğunu ve ben küçük bir çocukken bana şöyle söylediğini hatırlıyorum: (...) diye okumak, neye göre doğru olur? Ben ona: Sanırım: (...) kökünden gelirse böyle söylemek doğru olur dedim. Benim bu açıklamamı kabul etti ve küçüklüğüme rağmen çok iyi bir değerlendirmede bulunduğumdan dolayı hayret etti. Bense böyle söylenip söylenemeyeceğini bilmiyordum.

 

en-Nehhas der ki: "Böyle bir söz yanlıştır. Hiçbir zaman: (...) denilmez.

Aksine (...) denilebilir. Nahivciler böyle nakletmektedir ki, bunlardan birisi de el-Ferra'dır. Bu söyleyişi ''el-Mesadir'' adlı kitabında nakletmektedir. Nitekim İmruu'l-Kays şöyle demektedir: "Ondan önce ümm el-Hureyris'ten de gördüğün gibi Ve Me'sel'de komşusu olan ümm er-Rebab'dan gördüğün gibi."

 

"Deeb" söyleyişi de caizdir. Nitekim (...) da söylenebilir. Çünkü bunda boğaz harflerinden bir harf vardır."

 

Ayet-i kerimenin başındaki "kaf" harfi hakkında (dilciler) farklı görüşlere sahiptir. Bunun şu takdirde ref' mahallinde olduğu söylenmiştir: Onların gidişi Firavun hanedanının gidişi gibidir. Yani kafirlerin sana karşı yaptıkları, Firavun hanedanının Musa'ya yaptıklarına benzer.

 

el-Ferra ise şu anlama geldiğini iddia etmiştir: Firavun hanedanının kafir oluşu gibi, Araplar da kafir oldular. en-Nehhas ise der ki: Burada "kef" harfinin "kafir oldular"a taalluk etmesi caiz değildir. Çünkü "kafir oldular" kelimesin cümlenin sılasına dahildir. Bir diğer görüşe göre buradaki "kef" harfi "Allah .... onları yakalayıverdi" buyruğuna taalluk etmektedir. Yani Allah onları Firavun hanedanını azapla yakaladığı gibi yakaladı.

 

Yine bir diğer görüşe göre bu buyruk: "Mallarının. ve çocuklarının Allah'a karşı kendilerine hiçbir faydası olmaz" buyruğu ile alakalıdır. Yani mallarının ve çocuklarının Firavun hanedanına fayda vermediği gibi, kendilerine de mal ve çocuklarının faydası olmayacaktır. Bu buyruk ise, "cihaddan geri kalıp bizi mallarımız ve çoluk çocuğumuz oyaladı" diyenlere bir cevaptır.

 

Bunda "veküd (yakıt)" dan türeyen mukadder bir fiilin amel etmesi, bu durumda benzetmenin yanmanın kendisi hakkında olması da mümkündür.

 

Bu anlamı Yüce Allah'ın şu buyruklarıda desteklemektedir: "Firavun hanedanının ise kötü azap ateştir. Onlar sabah akşam ona arzolunurlar.

 

Kıyametin kopacağı günde: Firavun hanedanını azabın en şiddetlisine sokun (diyecekler)". (el-Mu'min, 45-46) Bununla birlikte birinci görüş daha tercihe değerdir. İlim adamlarından birden çok kişi de o görüşü tercih etmişlerdir.

 

İbn Arefe der ki: "Tıpkı Firavun hanedanı ... gidişi gibi" buyruğu Firavun hanedanının adeti gibi; anlamındadır. Şöyle demek istiyor: Firavun hanedanı peygamberlere zorluk çıkarmayı adet haline getirdikleri gibi; bunlar da inkarı ve Peygamber (s.a.v.)'a zorluk çıkarmayı adet haline getirmişlerdir. el-Ezheri de bu anlamda açıklamalarda bulunmuştur. el-Enfal Süresi'nde yer alan "Firavun hanedanının gidişigibi" (el-Enfal, 52) buyruğuna gelince; bunun da anlamı şudur: İşte Firavun hanedanı suda boğulmak ve helak edilmekle cezalandırıldığı gibi, bunlar da öldürülmekle ve esir edilmekle cezalandırıldı.

Yüce Allah'ın: "Onlar ayetlerimizi yalanladılar" buyruğunda "okunan ayetler"i kastetmesi muhtemel olduğu gibi, Allah'ın vahdaniyetine delalet etmek üzere dikilmiş bulunan ayetleri de kastetmiş olması muhtemeldir. "...Allah da günahlarından dolayı onları yakalayıverdi. Allah'ın azabı çok çetindir."

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Al-i İmran 12

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR